Piekarnia Rzemieślnicza

NATURALNE PIECZYWO NA ZAKWASIE

Jesteśmy piekarnią rzemieślniczą, mikropiekarnią, mieszczącą się w ścisłym centrum Wrocławia. Chleb przygotowujemy na mąkach z polskich młynów, z polskich zbóż. W piekarni wykorzystujemy mąki pszenne (typ 500, 750, 1850), żytnie (typ 720, 2000), orkiszową (typ 650), mąki bezglutenowe (gryczana i kukurydzana). Lubimy eksperymentować z dawnymi odmianami mąk takimi jak mąka z płaskórki czy samopszy. Z chęcią dodajemy do mąk ziarna, orzechy, zioła, suszone owoce. Wszystkie chleby przygotowujemy na zakwasie, bez dodatku drożdzy. Zakwas fermentuje od kilku do kilkunastu godzin. Nastepnie zaczynamy proces mieszania formowania, dojrzewania ciasta, rozrostu i wypieku. W przypadku niektórych chlebów cały proces trwa nawet 32 godziny. Naszym celem jest dostarczanie Wam zdrowego, naturalnego, a zarazem pysznego, aromatycznego i chrupiącego pieczywa. Staramy się dla Was być najlepszą piekarnią we Wrocławiu.

CHLEB WIEJSKI Z ZIOŁAMI LUB Z ORZECHAMI WŁOSKIMI​

To chleb, który dla wielu osób przywraca smak dzieciństwa. Chleb wiejski to sztuka piekarnictwa. Cały proces opiera się o rozciąganie i składanie ciasta oraz dobór odpowiedniego czasu. Zrobienie jednej partii chleba zajmuje 32 godziny. 

W smaku niesamowity z chrupiącą skórką, lekki i mokry miąższ. Chleb składa się tylko z trzech składników: mąki pszennej, wody i soli.

WYPIEKANY: poniedziałek | środa | piątek

ŻYTNI JASNY

Mąka żytnia razowa 2000, mąka żytnia 720, zakwas żytni razowy, woda, sól.

Pieczywo jest wytwarzane metodą jednofazową poprzez odżywianie zakwasu, odstawienie na 12h, wyrób ciasta właściwego, garowanie i wypiek.  

WYPIEKANY: codziennie

RAZOWY 100%

Mąka żytnia razowa 2000, zakwas żytni razowy, słonecznik, siemie lniane, woda, sól. 

Chleb jest wytwarzany metodą dwufazową tzn. na wstępie jest odżywiany zakwas razowy odstawiany na 1h, dalej jest przygotowywany zaczyn z mąki razowej żytniej, razowego zakwasu i wody, odkładany do fermentacji na 12h, ostatni proces to wyrób ciasta właściwego, formowanie chleba, garowanie i wypiek.

WYPIEKANY: codziennie



CHLEB ORKISZOWY​

Mąka orkiszowa jasna, mąka żytnia 720, zakwas żytni, woda sól.

Najlżejszy chleb w naszej ofercie, zawierające jedynie mąki jasne – żytnią i orkiszową. W smaku lekki, puszysty z chrupiącą, popękaną skórką. 

WYPIEKANY: na zamówienie / czasami dostępny w naszej gablotce

Pieczywo wypiekamy na zamówienie. Jeżeli chcesz mieć pewność, że chlebki będą na Ciebie czekały zadzwoń do nas: 733 035 081 lub napisz na profilu na Facebooku i zamów/odłóż swoje ulubione pieczywo.