Jesteśmy piekarnią rzemieślniczą, mikropiekarnią, mieszczącą się w ścisłym centrum Wrocławia. Chleb przygotowujemy na mąkach z polskich młynów, z polskich zbóż. W piekarni wykorzystujemy mąki pszenne (typ 500, 750, 1850), żytnie (typ 720, 2000), orkiszową (typ 650), mąki bezglutenowe (gryczana i kukurydzana). Lubimy eksperymentować z dawnymi odmianami mąk takimi jak mąka z płaskórki czy samopszy. Z chęcią dodajemy do mąk ziarna, orzechy, zioła, suszone owoce. Wszystkie chleby przygotowujemy na zakwasie, bez dodatku drożdzy. Zakwas fermentuje od kilku do kilkunastu godzin. Nastepnie zaczynamy proces mieszania formowania, dojrzewania ciasta, rozrostu i wypieku. W przypadku niektórych chlebów cały proces trwa nawet 32 godziny. Naszym celem jest dostarczanie Wam zdrowego, naturalnego, a zarazem pysznego, aromatycznego i chrupiącego pieczywa. Staramy się dla Was być najlepszą piekarnią we Wrocławiu.
CHLEB WIEJSKI Z ZIOŁAMI LUB Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
To chleb, który dla wielu osób przywraca smak dzieciństwa. Chleb wiejski to sztuka piekarnictwa. Cały proces opiera się o rozciąganie i składanie ciasta oraz dobór odpowiedniego czasu. Zrobienie jednej partii chleba zajmuje 32 godziny.
W smaku niesamowity z chrupiącą skórką, lekki i mokry miąższ. Chleb składa się tylko z trzech składników: mąki pszennej, wody i soli.
Chleb jest wytwarzany metodą dwufazową tzn. na wstępie jest odżywiany zakwas razowy odstawiany na 1h, dalej jest przygotowywany zaczyn z mąki razowej żytniej, razowego zakwasu i wody, odkładany do fermentacji na 12h, ostatni proces to wyrób ciasta właściwego, formowanie chleba, garowanie i wypiek.
Najlżejszy chleb w naszej ofercie, zawierające jedynie mąki jasne – żytnią i orkiszową. W smaku lekki, puszysty z chrupiącą, popękaną skórką.
WYPIEKANY: na zamówienie / czasami dostępny w naszej gablotce
Pieczywo wypiekamy na zamówienie. Jeżeli chcesz mieć pewność, że chlebki będą na Ciebie czekały zadzwoń do nas: 733 035 081 lub napisz na profilu na Facebooku i zamów/odłóż swoje ulubione pieczywo.