Muffinki piernikowe z czekoladą


Muffinki piernikowe z czekoladą

Piernikowych smaków nie może zabraknąć na świątecznym stole! A piernikowe muffiny (bezglutenowe) nie dość, że są szybkie w przygotowaniu to do tego wyborne w smaku 🙂
Porcja na 12 dużym muffin
Czas przygotowania 10 minut + pieczenie

Składniki

70g mąki kukurydzianej
70g mąki ryżowej
70g mąki ziemniaczanej
100g cukru
3 jajka
40g oleju kokosowego
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam firmę KOTANYI, bo nie mają domieszek w składzie)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia( można zastąpić sodą oczyszczoną)
2/3 tabliczki białej czekolady
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka octu
1 starte jabłko

Przepis

Ubijamy białka na sztywną pianę i ubijając dodajemy cukier. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i wlewamy ocet mieszając wszystko razem. Następnie żółtka wlewamy do białek i mieszamy. Przesiewamy do środka mąkę z kakao. Czekoladę siekamy na małe kwadraciki. Olej rozpuszczamy i dodajemy do ciasta, dodajemy 2/3 czarnej czekolady (resztę oraz białą zostawiamy do dekoracji), dodajemy pozostałe składniki i deliktanie mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek lub na blachę do muffin, posypujemy kawałkami białej i czarnej czekoaldy, pieczemy w 160°C przez 25-35 minut (do suchego patyczka).