Bezglutenowa tarta czekoladowa


Bezglutenowa tarta czekoladowa

Dzisiaj gwoździem programu staje się tarta czekoladowa, u mnie udekorowana tak by wyglądać jak mazurek- ale myśle, że sprawdzi się także po świętach 😉 Pyszna i szybka w wykonaniu, nic tylko zabierać się za robotę (:

Składniki

Kruche ciasto
125g mąki kukurydzianej
100g masła/ masła klarowanego (ważne żeby było zimne!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki mleka kokosowego
Masa
3 czekolady gorzkie
puszka mleka kokosowego (minus te łyżki, które dodałam do ciasta)
1 i 1/2 łyżeczki stewii

Przepis

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy ze sobą dodając resztę składników. Kiedy otrzymamy małe kawałeczki możemy zacząć zagniatać rękami. Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i rozkładamy na formę. Ja używam okrągłych forem średnicy 31 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego na 190°C.
Mleko wlewamy do garnka, dorzucamy stewię i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ostudzone ciasto. Przyozdabiamy wg. uznania, ja użyłam suszonej żurawiny, płatków migdała i wiórków kokosowych.
Najlepiej odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.